Olen vallan unohtanut kertoa teille viime aikojen leipomuksista... Äitienpäiväksi tulin kaikesta huolimatta Euraan, kun en malttanut olla Lunasta erossa montaa viikkoa putkeen. Sillon lauantaina tosiaan alkoi Lunan juoksutkin, että kiva senkin puoleen oli olla täällä.
Halusin tällä kertaa kokeilla jotain vähän erilaista kakkua - ei aina juustokakkuja tai tavallisia täytekakkuja. Meillä tavallinen täytekakku on kolmikerroksinen ja väleissä on ohuelti mansikkaa, persikkaa, viinirypäleitä, suklaata, kermavaahtoa tai puolivalmista moussea/rahkaa makua antamassa. Päälle kermavaahtoa (yleensä vain levitettynä, ei pursotettuna) ja suklaata/persikkaa/viinirypäleitä. Siinä se.
Pienen etsinnän jälkeen Valion sivuilta silmiin osui Ristiäiskakku-niminen ohje. Se näytti juuri siltä kuin ajattelinkin. Alkuperäinen resepti täällä. Ideana siis normaali kakkupohja ja sen väliin reilukerros hyydytettyä rahkatäytettä. Vähän siis yhdistelmä mein normaaleista täytekakusta ja juustokakuista, joita mä nyt oon tehnyt. Lopputulos onnistui hyvin ja oikein odotan, että saatavilla ois jo reilusti tuoreita kotimaisia marjoja, erityisesti mansikoita ja vadelmia, jollon tätä vois kokeilla uudelleen ja koristella hieman mielikuvituksellisemmin/nätimmin.
Tässä nyt vielä ohje, jossa täytteessä itse käytin pakastettua mansikkasosetta, jossa maun ja värien säilymiseksi oli jo jonkin verran sokeria. Soveltamiseksi meni siis taas osittain, kuten alla olevaa ohjetta ja alkuperäistä verratessa voi huomata :) Myös rahkat oli maultaan eri kuin alkuperäisessä ohjeessa.
Pohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Munat ja sokeri vaahdotetaan ja tähän lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaadetaan jauhotettuun tasapohjaiseen vuokaan, esim. irtopohjavuokaan. Paistetaan uunissa 175 asteessa 30-35 min.
Kostutus:
reilu puoli desiä maitoa
0,5 tl vaniljasokeria
Kakku kumotaan hieman jäähtyneenä ja halkaistaan keskeltä kahtia. Vuoka vuorataan tuorekelmulla ja kakun puolikas asetellaan sinne leikkauspinta ylöspäin. Tämä pinta, erityisesti reunat, kostutetaan puolella maitomäärällä, johon on sekoitettu vaniljasokeri. Toinen puoli kakusta ja maidosta jätetään odottamaan vielä hetkeksi.
Täyte:
4 liivatelehteä
3 dl mansikkasosetta
1-2 rkl sokeria
2 prk (2x200 g) maustettua rahkaa (mein jääkaapista sattui tuolloin löytymään purkillinen vaniljarahkaa ja purkillinen mangorahkaa)
2 dl kermaa
1 rkl maitoa
vajaa desi mansikkasosetta
Liivatelehdet likoamaan 5-10 minuutiksi kylmään veteen. Soseutetut mansikat, sokerit ja rahkat sekoitetaan hyvin sekaisin. Kerma vatkataan vaahdoksi. Maito kuumennetaan lähes kiehuvaksi ja siihen sulatetaan ja sekoitetaan kuivaksi puristetut liivatelehdet. Liivatemaito kaadetaan rahkaseoksen joukkoon ohuena nauhana reippaasti vatkaten (tällöin liivate ei kokkaroidu). Rahkaseokseen lisätään vielä lopuksi kerma varovasti sekoittaen. Täyte kaadetaan vuokaan aiemmin kostutetun pohjan päälle. Kostutetaan myös toisen puolikkaan leikkauspinta ja sivellään siihen ohuelti mansikkahilloa. Tämä asetellaan vuokaan täytteen päälle. Vuoka peitetään kelmulla ja nostetaan jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli.
Pinnalle:
2 dl kermaa
2 rkl tomusokeria
0,5 prk (100 g) rahkaa
kaapista löytyviä koristeita (meillä tällä kertaa vain suklaata kermavahdon kaverina)
Seuraavana päivänä, tai vähintään noin 5-6 tunnin jälkeen, kelmut poistetaan ja kakku kumotaan tarjoilulautaselle sekä koristellaan.
Kerma vatkataan vaahdoksi ja siihen sekoitetaan tomusokeri ja rahka. Kuorrutuksen voisi tehdä pelkällä kermallakin, mutta koska itse halusin kokeilla pursotuksia, päätin hieman "kovettaa" kermavaahtoa, jotta pursotukset säilyisivät lässähtämättä hieman pidempään. Mieluisten kerman pursotusten jälkeen enää koristeet ja kakku onkin valmis syötäväksi. (Omat pursotukset ois voinut olla nätimpiäkin, mutta harjoittelua, harjoittelua...) Hyvää oli! Niitä kotimaisia mansikoita ja vadelmia odotellessa... Tää kakku muuten sopis alkuperäisestä nimestään huolimatta (ristiäiskakku) kyllä päätähdeksi minkä vain kesäjuhlien herkkupöytään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti