8.9.2013

Näitä Luna syö

Toive tuli jossain kohtaa Lunan ruokiin ja nameihin ja mahdolliseen nirsoiluun liittyen. Nyt siis näistä vähän lisätietoa kiinnostuneille ja varoituksen sana koirattomille ihmisille: tätä ei ehkä edes kannata aloittaa lukemaan, jos ei aihe kosketa tai kiinnosta mitenkään itseä. :)

Miksi ja mitä syö:
Aloitetaan noista "kunnon" ruuista, joita Luna on syönyt ja joita se nyt syö. Ruokien lähtökohtana oli paljolti ne neljä nappulasäkkiä, jotka kasvattajan luota saatiin mukaan. Kaksi pussia Royal Caninin ( jatkossa lyhenne RC) ja yksi pussi Golden Eaglen (GE) penturuokaa tuli siis kasvattajan puolesta (näitä Luna söi siis jo siellä) ja Musti&Mirrin mainosrepusta löytyi lisäksi vielä säkillinen Brit Care-merkkisiä (BC) nappuloita. Tähän asti ollaan siis laitettu Lunan ruokakuppiin fifty-fifty tuota RCtä ja GEtä, mutta nyt kun toinenkin noista RCn pusseista alkaa olla lähes tyhjä, tuli ajankohtaiseksi vaihtaa se pikkuhiljaa parin päivän mittaan tuohon Brit Careen, jolloin mennään puoliksi GEllä ja puoliksi BCllä. Nappuloita syödään siksi, koska niitä nyt noin reilusti saatiin mukaan, ja siksi, että itselläni on sellainen ajatus, että niistä nyt pennun pitäisi saada kaikki tarvitsemansa mineraalit, hivenaineet ja vitamiinit, joita se tarvitsee. Tällöin ajattelisin itse pääseväni sen verran helpommalla, ettei tarvitse alkaa laskea kotiruuista, lihoista tai muusta mitään ravinto- ja hiveainesisältöjä varmistaakseni, että kaikki se, mitä terve kasvu ja kehitys edellyttää, tulee saatua ruuista. Koska eri ruuissa on myös eri suhteessa kaikkia tarvittavia ainesosia, on mielestäni hyvä, että pentu saa myös useampaa eri ruokaa (mikäli ne vain sopivat mahalle eikä tule allergioita tms.!), jolloin vielä erityisesti tarpeellisten aineiden saanti erityisesti varmistuu ja monipuolistuu.

Brit Care Puppy lamb&rice, Golden Eagle Holistic Health Puppy Formula ja Royal Canin Mini Junior

Miten:
Aluksi tuntui, että toi RC ei oikein maistunut, vaan kuppiin jäi aina hieman sitä, mutta GE:tä ei ollenkaan. Noh, tulipa siinä tehtyä päätös, että jatketaan jatkossa sitten niillä kahdella muulla, kun vaan ensin saadaan olemassa olevat RC-pussit syötyä pois. Viikkojen kuluessa alkoi tuo RCkin maistua, mutta en nyt enää alkanut jo tehtyjä päätöksiä pyörtää, vaan jatketaan nyt tosiaan noilla kahdella muulla nappulamerkillä. Pikkuisen siis vielä joukossa on RCtä, mutta tuskin enää huomiseksikaan sitä riittää. Aluksi tosiaan kaikki nappulat oli turvotettuja, mutta pikkuhiljaa lisättiin kuivien osuutta ruuasta, koska Luna selvästi tykkää kuiviakin rouskuttaa. :) Nyt kappalemääräisesti kuivaa ja märkää menee lähes puolet ja puolet, vaikka märkää näyttääkin olevan paljon enemmän nappuloiden turvottua varmaankin kaksin- jollei kolminkertaisiksi.

Milloin:
8-viikkoinen Luna sai ruokaa neljä kertaa päivässä, siis aamulla, puolenpäivän jälkeen, iltapäivällä/alkuillasta ja illalla jonkin verran ennen nukkumaanmenoa. Muutama viikko sitten, oiskohan Luna ollut noin 12-viikkoinen, alettiin kokeilla, että riittäiskö kolme ruokailua päivässä. Kyllähän se riitti, sillä Luna alkoi heti syömään paremmin, koska nyt vähän ehti nälkäkin tulla ennen seuraavaa ateriaa. Ruuat annetaan nyt siis aamulla, päivällä ja illalla. Kaksi ensimmäistä ovat aika riippuvaisia omista lukujärjestyksistämme, mutta aamuruoka Lunalla on noin kello 7-8, päiväruoka 15-17 ja iltaruoka noin kymmeneltä. Tää toimii nyt tällä hetkellä aika hyvin, eikä omasta mielestäni ole vielä hetkeen syytä miettiä kahteen ruokailukertaan siirtymistä.

Ekstraa:
Pieninä lisukkeina on annettu keitettyä tai paistettua kananmunaa, jauhelihaa, raejuustoa tai piimää. Näitä ei siis tosiaan ole joka ruualla, vaan esim. kerran päivässä, eikä edes ihan joka päivä. Määrät ovat myös melko pieniä, esimerkiksi puolikas muna tai reilu ruokalusikallinen raejuustoa. Selvästi kyllä ne ateriat, joissa on jotain ylimääräistä joukossa, maistuvat myös muita aterioita paremmin :) Lisäksi on nyt myös melkein kaikkiin aterioihin viime päivinä lisätty tippa tai pari ruokaöljyä, koska on Lunan maha ollut vähän kovalla. Myös tuo ruokaöljy näyttää ihan maistuvan, sillä ne nappulat, jotka on sekoitettu öljyyn, uppoavat muita paremmin.

Ja ruuista siirrytään nirsoiluun. Luna tosiaan nykyään syö aika hyvin sitä, mitä annetaan. Pieniä maistiaisia ihan hassuistakin asioista on kokeiltu, jotkut menee nuoleskellen (nektariini, vispipuuron jämät lautaselta), toisia vaan haistetaan (kurkku, vesimeloni), mutta toisia päin ei varmasti enää katsotakaan tai ainakin niille irvistellään (vissy) :D Varsinaiset koirannamit/herkkupalat taitaa olla ainoita, joista kaikki ei todellakaan kelpaa. Namit, joita itse kutsuisin "kuiviksi" nameiksi, eivät uppoa, kun taas "kosteammat", esim. pihvitikkupalat, ovat suurinta herkkua ja niitä Luna lähinnä saakin nameina ja palkkioina. Itse en tätä koe ongelmaksi, sillä vaikka noissa "kosteissa" nameissa on todennäköisesti myös hieman enemmän energiaa, ei se haittaa, koska Luna on aika hennossa kunnossa ja ylimääräistä painoa sillä ei todellakaan ole. "Kosteissa" nameissa on vain se ongelma, että ne täytyy noin viikon sisällä syödä (pussissa lukee kolmen päivän aikana), jottei pehmeistä ehdi tulla ihan kovia. Uutta pussia avatessa hämmästyy aina, kuinka helposti tuoreet saakaan palasiksi, kun avatussa pussissa olleet hieman sitkistyvät kuivuessaan. Alla kuvia niistä herkuista, joita Lunan namilaatikosta löytyy.(Edit: Eilen kokeilin ja kyllä ne kuivatkin välillä maistuu :) eli hiukan on nirsompia päiviä, jolloin ei kaikki maistu, mutta nekin menee sit hiukan nälkäisempinä hetkinä.)

Vasemmalla Natures:menun namipussi, joista kaikki maut (lamb, chicken ja beef-kuvassa) on todettu hyviksi. Keskellä Kiitos!-palapussi (miniluu-mix), joka tuli kasvattajalta Musti&Mirri-repussa. Oikealla StarSnack Wrapped Chicken-tikkupussi, joita on annettu järsittäväksi esimerkiksi silloin, kun Lunan on pitänyt jäädä yksin kotiin - ehdottoman herkullisia!

Oikealla porsaankorva, joka ei enempää selittelyjä kaipaakaan. Vasemmalla taas "sikari" tai "tukki", joka on ostettu pienestä eläinliikkeestä, enkä nyt juuri muista mitä se on, mutta jotain kovaa järsittävää kuitenkin (ehkä riisiä ja lammasta tms.). Aluksi tuntui, että Luna ei saa tästä mitään irti, mutta kun vauhtiin pääsi niin "tukki" katosi yllättävän nopeasti parempiin suihin.

Reunoilla Racinel Original Snacks pihvitikkupalat (makuina härkä&riista ja härkä&lammas), jotka ovat hyvin samansorttisia, kuin ylempänä olevat natures:menun namit ovat. Keskellä taas HauHaun pakastekuivatut herkut, makuna naudanmaksa&vihannes (muita ei vielä ole maistettu), jotka ovat ihan parhaita -makkaran jälkeen- piilotettuina talouspaperihylsyn sisään.

Vasemmalla mummulta saadut Best Friend Softies-makupalat, jotka maistuvat toisina päivinä, mutta toisina taas eivät ollenkaan. Nämä ja Kiitos!-palat itse luen "kuiviksi" nameiksi. Oikealla taas hammashuoltoon tarkoitettu Dental-purutikkupussi, joita olen vasta antanut noin kolmasosatikun kerrallaan.


Mein tosiaan suunnitelmat muuttui tän viikonlopun osalta vielä torstaina illalla, joten koirapuisto- ja vauvaryhmäjuttuja tuleekin vasta seuraavalla viikolla, kun ei niihin tapaamisiin nyt päästykään. Niiden sijaan otin Lunasta tänään auringonpaisteessa kuvia, joita tullee näkyville alkuviikosta. Loppuun vielä onnittelut 1-vuotiaalle Jakkelle!...tästä kaikki alkoi noin 10 kk sitten:

©Terhi K.


Ja lopputulos on se, että meillä kotona on samaan aikaan jopa kolme koiraa. En tosiaan ois tätä uskonut vielä vuosi sitten, jos joku ois mulle niin väittänyt!

4 kommenttia:

 1. Aika jännä, että meillä on kaapissa just samoja nappuloita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko joku sama vai kaikki samoja? :)

   Poista
  2. No se on kyllä sit hyvin :D Ymmärtäis ehkä jos ois sama kasvattaja, että ois sellaisia peruja, mutta kun ei sekään täsmää :D

   Poista