17.10.2014

Omar-muffinit ja mutakakkumuffinit

Ajattelin tiivistää eilisen herkkuleipomukset yhteen postaukseen, jottei leipomaaninnokkaiden tarvitse monien eri linkkien takaa kaivella ohjeita, joita lisäksi vielä hieman taisin leipoessa muokata :)

Kuva Instagramin kautta, josta mut vihdoinkin löytää nimellä nurmijenni :)

Aloitetaan Omar-muffineilla, joita tulee tällä ohjeella 12 isoa tai 18-20 pienempää. Itse tein eilen reilun puolikkaan taikinan, jolloin muffineita tuli 10 ei-niin-isoa. Alkuperäinen ohje k-ruoka.fi:ssä, alla mun versio, jossa mm. hieman vähemmän sokeria ja hieman enemmän OMARia.

1 sitruunan raastettu kuori (1-2 tl)
0,5 dl sitruunan mehua
3 munaa
2,5 dl sokeria
1 dl sulatettua voita
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tlk kermaviiliä
6-10 omar-konvehtia

Kuorrutukseen
1 dl kermaa
30 omar-konvehtia

Taikinaa varten raastetaan hyvin pestystä sitruunasta kuoren kirkkaan keltainen pintakerros ja puristetaan mehut. Sulatetaan voi ja sekoitetaan kuivat aineet keskenään. Sitten vatkataan munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, johon lisätään sula voi. Sitten vuorotellen taikinaan lisätään jauhot ja kermaviili. Sekoitetaan varovasti tasaiseksi.

Taikina annostellaan muffinivuokiin siten, että ensin vuokia täytetään vain hieman, jonka jälkeen keskelle asetetaan puolikas konvehti ja vasta tämän jälkeen vuoat täytetään lähes täyteen. Vuoan koosta riippuen yläreunasta kannattaa jättää vajaaksi noin 0,5-1 cm, jotta taikina ei valu yli reunojen. Suosittelen myös käyttämään joko tukevia amerikanmuffinivuokia, uudelleen käytettäviä silikonivuokia tai ainakin muffinipeltiä tukemaan tavallisia paperivuokia, jotta muffinit pysyvät kauniin pyöreinä eivätkä valahda miten sattuu :) Muffineja paistetaan 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10-15 min, kunnes pinta on kauniin kullanruskea (ei kovin tumma, muttei enää ihan valkoinenkaan).

Muffinien annetaan jäähtyä kuorrutteen teon ajan. Kuorrutteen kerma kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi, jolloin joukkoon lisätään konvehdit. Sitten vain sekoitellaan, kunnes kaikki konvehdit ovat sulaneet kuuman kerman joukkoon. Kattila nostetaan pois kuumalta levyltä ja kuorrute annostellaan muffinien päälle esimerkiksi isolla lusikalla. Kuorrutteen jämähtäminen kestää sen kauemmin, mitä kuumempien muffinien päälle sen valuttaa. Koristeluun voi käyttää esimerkiksi nonparelleja.



Sitten vielä ne mutakakkumuffinit Philadelphia-pilvellä. Ohje on alunperin Kinuskikissalta ja tarkoitettu kakuksi, mutta hyvin tuo taipui muffineiksikin.Tässä itse taikina säilyi hyvin samanlaisena, paitsi lisäsin hieman vaniljasokeria, mutta kuorrutteeksi tein jotain aivan muuta kuin marenkia ja tietysti paistoaika oli merkittävästi lyhyempi. Tällä ohjeella muffineita tuli itselleni 15 kpl.

150 g suklaata, itse käytin Fazerin sinistä
150 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
4 munaa
2,5 dl sokeria

Suklaa kannattaa rouhia pieniksi paloiksi ja sulattaa kuuman/lämpimän voisulan joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää vaahtoon vuorotellen suklaa-voiseosta ja jauhoseosta varovasti sekoitellen.

Annostele taikina vuokiin taas niin, että taikina ei tule ihan vuoan reunan korkeudelle asti. Paista uunissa 10-15 minuuttia sen mukaan, kuinka pehmeitä mutakakkumuffineja haluat. Anna jäähtyä.

Philadelphia-pilvi. Kuorruteohje puolestaan on joskus otettu jostakin netistä, mutten nyt juuri muista että mistä. Tätä kuorrutetta voi mukailla monin tavoin lisäämällä eri makeutus- tai väriaineita. Kerran kokeilin ihanaa vaaleanpunaista mintunmakuista kuorrutetta, jonka koristelin marenkimuruilla (kuva alla). Tällä kertaa makuna oli kuitenkin ihan vanilja ja värinä valkoinen.

200 g maustamatonta Philadelphiaa, tosin muukin tuorejuusto käy
120 g pehmeää voita
6 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, tosin tomusokeria kannattaa lisätä esimerkiksi desi kerrallaan, jottei saa aikaan vain isoa pöllähdystä käynnistäessään tehosekoittimen :D Seosta vatkataan niin kauan kunnes se on kauniin sileää, jonka jälkeen sen voi joko lusikoida tai pursottaa haluamallaan tavalla muffineiden päälle. Tästä kuorrutemäärästä riitti ihan hyvin kaikkien 15 muffinin päälle.

Kuorrutteen voi vielä koristella haluamallaan tavalla. Itse rouhin lopun suklaalevystä (50 g) karkeaksi ja ripottelin sen muffineiden päälle.

Mutakakkumuffinit tällä kuorrutteella ovat parhaimmillaan kunnolla jäähtyneinä, esimerkiksi seuraavana päivänä, jos malttaa olla syömättä kaikkea heti :)

Aiemmin syksyllä tehdyt lime-valkosuklaamuffinit pinkillä minttukuorrutteella ja marenkimuruilla. Tässä vuoat on "kuljetusteknisistä" syistä jätetty reilusti vajaiksi, jotta kuorrutekin mahtui kokonaan vuoan reunojen alapuolelle.

Antakaahan palautetta näistä, jos kokeilette :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti