25.1.2014

Aurinkoista risottoa

Lauantaina piti kehittää jotain ruokaa kahdeksi päiväksi, ja koska itsellä on vähän sitä vikaa, että alan tekemään ruokaa vasta kun on nälkä, niin sen piti olla myös jotain kohtuu nopeasti valmistuvaa. Lopputuloksena kivanväristä risottoa porsaansuikaleilla. Eikä oo hinnalla pilattua: iso satsi maksoi nopeasti laskien noin viitisen euroa + kaapista löytyviä mausteita.


Resepti on mukaelma yläasteen kotitalouden kirjan risotto-ohjeesta. Ekoja kertoja tätä tehdessä, kun vielä asuin kotona, noudatettiin ohjetta aika tarkkaan, mutta nyt tulee käytettyä niitä aineita mitä löytyy tai mitä mieli tekee. Vastaavaa oon tehnyt ainakin kanasta sekä sika-nauta-jauhelihasta ja hyviä nekin ovat olleet. Henkilökohtainen suosikki tähän risottoon on kyllä tuo porsaan kinkku- tmv. suikale. Seuraavista aineista tulee ainakin neljä ihan kohtuullisen kokoista annosta. Vaikka ois tarkoitus tehdä vain vähän, niin tätä tulee kyllä aina reilusti - jotenkin riisit turpoaa aina enemmän kuin olettaa :D

Ihan ensimmäiseksi kannattaa ruskistaa liha, minkä sit onkaan valinnut. Mulla tässä nyt oli HK:n maustamattomia rypsiporsas lihasuikaleita 400 g. Ruskistetut suikaleet kannattaa kaataa pois pannulta seuraavan vaiheen ajaksi.

Sitten kuumennetaan tarpeeksi isolla pannulla 1-2 rkl ruokaöljyä ja kuullotetaan jatkuvasti käännellen siinä sopivasti (reilu 2 dl) (risotto)riisiä sekä 1 tai 2 pieneksi pilkottua porkkanaa (jos kaapista löytyy, niin mikä ettei tähän voisi laittaa sipuliakin). Ennen kuin riisit ja porkkanat palavat, kannattaa keittää valmiiksi vajaa litra vettä, jonka voi vain kaataa riisien päälle, jolloin kypsyminen jatkuu koko ajan, eikä pannu kylmene jäätävästä vedestä. Sitten joukkoon sekoitellaan yksi liha( tai kasvis-)liemikuutio, pilkottu puolikas paprika ja pieni purkillinen (150g) maissia sekä paistetut lihat. Näiden annetaan kiehua hiljaksilleen (ehkä kymmenisen minuuttia? Ei tuu koskaan katottua kelloa), kunnes riisit alkavat olla kypsiä ja pääosa vedestä on haihtunut. Eli siis ei riisikeittoa, vaan risottoa. Lopuksi vielä mausteita oman maun mukaan: itse lisäsin ihan pienen hyppysellisen suolaa, aika reilusti pippuria pippurimyllystä, pikkuisen piripiri-maustetta omasta myllystään, hyppysellisen kuivattua persiljaa ja hiukan enemmän oreganoa sekä noin teelusikallisen balsamicoa (onko tää jotain viinietikkaa tai sinnepäin?). Sit vaan täyttämään mahaa!


ps. Erikoisempi jälkkäriresepti tulossa pian! Arvauksia, mistä vois olla kyse, kun ainut kaupasta haettava ainesosa oli vaahtokarkit?



2 kommenttia:

  1. Olisko sitä jälkkäriä kun joskus teitte täällä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikos se tuota vaahtokarkkibrownieta? En muista yhtään missä on sitä tehty :)

      Poista