20.2.2016

Kalaa ja mustikkaa - kakkuja isälle

Kiva vanhempiakin on jotenkin heidän merkkipäivinään muistaa, vaikka eivät noita rahallisia panostuksia täältä lasten suunnasta haluakaan. Isä saikin tällä kertaa herkutella, sillä leivoin sankarille sekä voileipäkakun että juustokakun. Voileipäkakku oli melko kalaisa lämminsavulohitäytteineen sekä koristelussa käyttetyine kylmäsavulohineen ja katkarapuineen. Juustokakussa puolestaan maistuivat mustikka ja mango. Juustokakun resepti on ihan omasta päästä: on noista sen verra kokemusta, että sovellan nykyään joka kerta sen mukaan mitä kaapeista löytyy tai mieli tekee :) Kalakakun ohjekaan ei ole mikään valmis, vaan yhdistelin muutamaa eri ohjetta aika vapaamuotoisesti. Kalakakku oli melko näyttävästä ulkoasustaan huolimatta todella helppo ja samalla ensimmäinen tekemäni voileipäkakku. Kumpaankin kakkuun toteutuneet reseptit alla.

Lohivoileipäkakkurulla (ehkä noin kymmenelle)


Ensinnäkin tarvitset 12 kpl isoja paahtoleipäsiivuja (täysjyvä tai joku muu kuin se perus vehnäpulla). Leipäsiivuista leikataan kuoret pois ja ne levitetään vierekkäin 3x4 esimerkiksi leivinpaperiarkin päälle, jonka avulla rulla myöhemmin rullataan aivan kääretortun tyylisesti. Leivät kostutetaan liemellä, johon tarvitaan 2-3 dl kiehuvaa vettä ja kasvis- tai kalaliemikuutio.

Täytteeseen puolestaan tulee (reilu) 200 g lämminsavustettua lohta, puolikas suippopaprika, 150 g creme fraichea, 100 g (eli puolikas rasia) ruohosipuli-tuorejuustoa, oman maun mukaan ehkä noin teelusikallinen sitruunapippuria ja aika reilusti pieneksi silputtua tuoretta tilliä. Nämä täytteen ainekset sekoitetaan keskenään ja maistetaan. Täyte levitetään leipäviipaleiden päälle ohueksi tasaiseksi kerrokseksi reunoille asti. Sitten leivinpaperia hyödyntäen rullataan kakku rullalle aloittaen kapeammalta reunalta. Tässä kohtaa apukädet olivat ihan kätevät. Rulla kannattaa paketoida napakasti esimerkiksi kelmun avulla ja laittaa maustumaan/mehustumaan jääkaappiin tunniksi tai pariksi ennen koristelua. Tämän tietty voi jättää välistäkin jos on kiire.

Päälliseen tarvitaan 150 g creme fraichea sekä 100 g (eli toinen puolikas rasiasta) ruohosipuli-tuorejuustoa. Nämä sekoitetaan hyvin sekaisin ja levitetään tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle.

Varsinaisen koristelun voi tehdä aivan omien mieltymysten mukaisesti. Itse asettelin ensimmäiseksi kakun päälle 5 kpl pieniä ruusukkeiksi käärittyjä kylmäsavulohen siivuja, sitten täytin välit kuorituilla katkaravuilla (180 g pussi pakasteesta, osa jä käyttämättä), joiden jälkeen asettelin väleihin ohuen ohuita puolikkaita sitruunaviipaleita (1 sitruuna riittää, itsellä meni korkeintaan puolikas), sekä neljään osaan leikattuja kirsikkatomaatteja, pieniä kuutioita suippopaprikasta sekä kaiken kruunuksi vielä hieman tuoretta tilliä (vinkkinä: koristetillit kannattaa nappaista nipusta ensimmäiseksi talteen eikä silputtaa hienoimpia osia täytteeseen....). Ja eikun herkuttelemaan!

Synttärisankarin palaute oli, että muuten hyvää, mutta melkein olisi voinut olla suhteessa enemmän leipää. Ehkä kokeilen joskus samalla täytteellä, mutta ns. tavallisena pinottuna/kerroksittaisena voileipäkakkuna, jolloin on helppo tehdä kerros lisää. Koristeluun toki saisi kulumaan aikaa vaikka kuinka paljon halutessaan, mutta noin muuten voileipäkakun teko oli yllättävän helppoa ja nopeaa. Suosittelen!



Mustikka-mangojuustokakku (noin 12 annosta)


Pohjaan tarvitaan tutusti noin 200 g digestivekeksejä (tai keliaakikoillekin sopivaan versioon gluteenittomia kaurakeksejä) sekä noin 75 grammaa voita. Keksit murskataan, mihin joukkoon sula voi sekoitetaan, sekä painellaan seos irtopohjavuoan, jonka pohjalla levinpaperi, pohjalle.

Täytteeseen tarvitaan noin 1,5 dl mustikkasosetta (esimerkiksi pakasteesta sulatetut mustikat saa sauvasekoittimella kätevästi soseutettua korkeassa ja kapeassa astiassa), 200 g mangotuorejuustoa, 250 g (pehmeää) maitorahkaa, noin 1,5 dl kermaa (tätäkin voi laittaa oman maun mukaan enemmän tai vähemmän), noin 2 rkl mustikkamehua (sulatetuista mustikoista irtosi ainakin itsellä, otin talteen ennen soseutusta, mutta mikä ettei voisi käyttää vaikka jotakin muuta hieman laimennettua tiivistettä tai ihan mehua) sekä kolme liivatelehteä.

Ensin laitetaan liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Sitten vatkataan omassa kulhossaan kerma vaahdoksi. Toisessa kulhossa sekoitetaan tuorejuusto, rahka ja mustikkasose (sekä sokeria, jos nyt välttämättä mauhermot sitä mieltä ovat). Mustikkasosettakin voi hieman lisätä, jos maku sitä vaatii. Kuumennetaan mehu esimerkiksi mukissa kiehuvaksi ja sekoitetaan siihen suht kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoitellaan hetki, jotta seos hieman jäähtyy, muttei pääse vielä jähmettymään. Sitten pieni määrä kerrallaan kaadetaan liivate-mehua täytemassaan (se missä on muun muassa rahkaa ja tuorejuustoa) ja vatkataan reippaasti joukkoon, jottei tulee liivatekökköjä. Lopuksi vielä pienellä teholla nopeasti sekoitetaan kerma muun täytteen joukkoon ja kaadetaan täyte keksipohjan päälle. Sitten kakku hyytymään vähintään noin kolmeksi tunniksi jääkaappiin.

Näihin juustokakkuihin ei itsellä ole nykyään ollut tarvetta juurikaan lisäillä sokeria, ja koitankin sitä välttää. Yleensä aivan riittävästi makeutta tulee käytetyistä hedelmistä, marjoista tai esimerkiksi valkosuklaasta. Maku kannattaa aina kuitenkin tarkistaa, ettei käy hassusti :) Koristeissa myös on vain mielikuvitus rajana. Tällä kertaa hyödynsin hyytymisen jälkeen jäljelle jäänyttä mustikkasosetta, jonka päälle raastoin vielä hieman valkosuklaata.

1 kommentti: