5.5.2014

Mustikkamangojuustokakku - äidin synttäriyllätys

Kyllähän sitä nyt jotenkin pitää omaa mammaa muistaa pyöreitä täyttäessä, mutta lahjoja kiellettiin hankkimasta. Hetken pohdin eri vaihtoehtoja, kun en pelkän kortin kanssakaan halunnut mennä. Lopulta mä sen keksin: tein juustokakun, sillä olin varma, että äiti itse ei vastaavaa kuitenkin tekisi, kun ei kuulemma osaa käyttää liivatteita... Koristelut jäi hieman puolitiehen päälle painaneen harkkatyö-deadlinen vuoksi, mutta eipähän tuo taas makuun vaikuttanut.

Tätä varten piti myös metsästää jostakin kakkukupu, jossa saatiin kakku kuskattua järkevästi tuon reilun tunnin automatkan verran - oli meinaan yllättävän hankalaa löytää kyseistä esinettä Tampereen keskustasta lähtöä edellisenä päivänä. Sokoksella oli, mutta sielläkin vain tämä ostamani kappale. Älytöntä.



Jostain syystä halusin tehdä mustikkajuustokakun, mutta eipä tähänkään mistään valmista ohjetta löytynyt, joten jälleen meni hieman soveltamiseksi. Eipä hätiä mitiä, nyt tulee sellainen resepti, josta marjasosetta, rahkan makua ja sokerin määrää säätämällä saa haluamansa makuisen esimerkiksi Bonne-soseiden makuvalikoiman rajoissa. Hyödyntää kannattaa myös maustettuja rahkoja ja tuorejuustoja.

Pohjaa varten tarvitaan puoli pakettia Digestive-keksejä ja noin 70 g voita. Keksit murustellaan hienoksi muruksi ja murujen joukkoon sekoitetaan hyvin pehmennyt/hieman sulanut voi. Tämä seos painellaan tasaiseksi kerrokseksi irtopohjavuoan pohjalle.

Täytteeseen puolestaan tulee 1 prk (250 g) rahkaa, 1 prk (200 g) mangotuorejuustoa, 2 dl kermaa, 0,5 dl tomusokeria, 1 tl vaniljasokeria, 4 liivatelehteä, 1-2 rkl sitruunamehua ja 0,5 dl mustikkasosetta (Bonne, ks. linkki ylempänä). Liivatelehdet laitetaan likoamaan n. 10 minuutiksi kylmään veteen. Rahka, tuorejuusto, sokerit ja sitruunamehu sekoitetaan keskenään tasaiseksi seokseksi. Vatkataan kerma vaahdoksi eri kulhossa. Kuumennetaan mustikkasose/-mehu kiehuvaksi ja liuotetaan ylimääräisestä vedestä "kuivaksi" puristetut liivatelehdet siihen. Tätä sekoitellaan, kunnes seos on hieman jäähtynyt, jolloin se kaadetaan ohuena nauhana koko ajan reippaasti sekoittaen rahka-tuorejuustoseoksen joukkoon. Tähän lisätään vielä lopuksi kermavaahto. Nyt täyte on valmis kaadettavaksi vuokaan ja laitettavaksi jääkaappiin hyytymään vähintään noin kolmeksi tunniksi, mieluummin neljäksi.

Kiilteeseen käytin 1,5 dl mustikkasosetta, 0,5 dl vettä ja 3 liivatelehteä. Liivatteet laitetaan taas ajoissa kylmään veteen. Lämmitetään vedellä laimennettu sose (voisi laittaa myös 2 dl pelkkää sosetta) kiehuvaksi ja liuotetaan tähän taas liivatelehdet. Tämän kannattaa antaa jäähtyä kunnolla, jottei tule samanlaisia harmaita kiehkuroita kiilteeseen, jotka itse sain aikaiseksi... Mikäli kiille on aivan liian kuumaa, voi se sulattaa täytteen vuoan reunoilta, jolloin kiille uiskentelee irtopohjavuoan reunan ja pohjan välistä pöydälle - näinkin itselleni on ensimmäiselle kerralla käynyt glögijuustokakkua tehdessä. Eli olkaas tarkkana ja malttia peliin! Itse ehkä ensi kerralla lämmitän vain tuon 1,5 desilitraa, johon liuotan liivatelehdet ja sitä sitten jäähdytän tuolla puolella desillä kylmää (ei ehkä jääkylmää) vettä/sosetta. Kiilteen laittamisen jälkeen vuoka on syytä nostaa melko varovasti takaisin jääkaappiin jähmettymään. Kiilteen jähmettymiseen ei tainnut mennä kuin reilu tunti.


Hieman liian lämpimän kiilteen irrottamat täytekiehkurakuvioinnit

Varsinainen lopputulos nopean koristelun (valmiita suklaalehtiä kaupasta) jälkeen.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa varsin erikoiselta yhdistelmältä tuo mango + mustikka =D näyttää silti hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuulostaa kyllä, mutta hyvää oli :D Tietty toi mango ei paljoakaan maistunut, kun sitä oli vaan tuossa tuorejuustossa, mutta ihan hauska makuvivahde siitä tuli, kun vaan osasi sitä etsiä :)

      Poista
  2. Todella hyvää oli ja niin kauniskin vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, leipuri on itsekin ihan tyytyväinen :)

      Poista